Hypothetical Situations

Fairs

Katarína Bajkayová, Svetlana Fialová


 

The Others Art Fair

Torino Esposizioni, Pavilion 3

Via Francesco Petrarca 39/B – 10126, Turín

 

ŠTV – PIA 15.00 – 21.00

SO – NE 11.00 – 21.00

 

Projekt predstavuje aktuálnu tvorbu dvoch súčasných výtvarných umelkýň, Kataríny Bajkayovej a Svetlany Fialovej a jeho zámerom je poukázať na význam najmä ženského slovenského umenia v globálnom kontexte. Kurátorka Petra Sedlák Housková sa pri výbere diel zamerala na prebiehajúci diskurz rodovej rovnosti vo vzťahu k materstvu, spoločenskému statusu, hodnotám, medziľudským vzťahom a zodpovednosti voči svetu.

Tvorba Svetlany Fialovej je ovplyvnená jej pobytom v Tokiu, kde si osvojila techniku ukiyo-e. Vytvára kompozície týkajúce sa materstva, rodičovstva a rodinného života. V jej najnovšej sérii figurálnych výjavov prevládajú portrétne zobrazenia, pričom kombinuje grafickú rytinu s expresívnou kresbou. Jej najosobnejšia séria odkazuje na emocionálnu roztrieštenosť materstva, ale aj na silu, odhodlanie, odolnosť a neutíchajúcu snahu nestratiť kontrolu nad svojim životom.

Sugestívne reliéfy a keramické objekty Kataríny Bajkayovej odkazujú na otázku zodpovednosti. V súčasnej politickej a ekonomickej situácii či v čase ekologickej a bytovej krízy sa uvažovanie o tom, či priviesť na svet dieťa, stáva dnes zložitou polemikou. Od strachu z globálnych problémov a frustrácie zo zodpovednosti „za dvoch“ sa utieka k otázkam lásky a intímnych vzťahov, ale následne aj k ich inštrumentalizácii či deštrukcii.

Katarína Bajkayová (*1994, Košice) patrí k mladšej generácii umelkýň, ktoré len prednedávnom vstúpili na slovenskú výtvarnú scénu. Magisterské štúdium ukončila na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach v Ateliéri slobodnej kreativity 3D, kde v súčasnosti pôsobí ako doktorandka. Jej tvorba je založená na hľadaní metaforického a symbolického potenciálu prírodných a architektonických priestorov. Programovo využíva estetiku úžitkového umenia, prostredníctvom ktorej odkazuje na náš každodenný život. Venuje sa najmä tvorbe priestorových inštalácií, prepájaním keramiky v kombinácii s inými materiálmi. V súčasnosti ju zaujímajú najmä témy sociálnych vzťahov, bývania a erotiky, ktoré skúma v kontextoch prírodných vied, architektúry a literatúry. Doteraz vystavovala na Slovensku a v Českej republike.

Svetlana Fialová (*1985, Košice) v súčasnosti žije a pracuje v Košiciach. Študovala na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach (2008) a magisterské štúdium ukončila na Akadémii výtvarných umení v Prahe (2010). Doktorandské štúdium absolvovala na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave (2015) pod vedením profesora Daniela Fischera. Pôsobí ako odborná asistentka na Fakulte výtvarných umení v Košiciach v Ateliéri grafiky a experimentálnej tvorby u Prof. Petra Rónaia. V roku 2013 sa stala laureátkou Ceny Jerwood za kresbu, v rokoch 2012, 2015 a 2020 bola finalistkou Ceny VÚB Maľba roka, v roku 2011 finalistkou Essl Art Award a Ceny kritiky za mladú maľbu a v roku 2016 bola jednou z finalistiek Ceny Nadácie Novum. Fialová absolvovala ročnú stáž v londýnskej Red Gallery a zúčastnila sa rezidencie v Youkobo Art Space v Tokiu (2018 – 2019). Samostatne vystavovala v Paríži, Viedni, Prahe, Bratislave a Košiciach. V roku 2021 vydala Šopa Gallery jej prvú ucelenú monografiu.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Fond na podporu umenia je hlavným partnerom projektu.


Tap to enter