I sharpen the blade in order to forgive

Výstava

Lisa Deikun


Otvorenie výstavy: 11.10.2024 / 18:00

Trvanie výstavy: 11. – 12.10.2024

Šopa Gallery, Hlavná 40, Košice

 

Otváracie hodiny:

PI – SOB / 19:00 – 00:00

 

Výstavný pop-up projekt Lisy Deikun s názvom I sharpen the blade in order to forgive rozpráva vizuálny príbeh oscilujúci na hraniciach queerness, príbuzenstva a osobnej mytológie. Prostredníctvom rozličných dynamických foriem autorka proti sebe stavia a skúma rôzne protiklady – normálne a abnormálne, prepojenie a rozdelenie, ja a ten druhý. Rozprávačmi príbehu sa stávajú chimérické postavy aj segmentované vázy predstavujúce metafory súnáležitosti a identity.

 

Vychádzajúc z tvrdenia Rolanda Barthesa, že „funkciou mýtu je vyprázdniť realitu“, nám výstava prekladá aj otázku, ako osobné a kolektívne mytológie zatieňujú a zároveň odhaľujú realitu. Každé dielo sa tak stáva priestorom, v ktorom sa jednotlivé príbehy obnovujú a pretvárajú. Queerness a príbuznosť sa pretkávajú do nových mýtických foriem, spochybňujú konvenčné naratívy a vytvárajú priestor pre nové premenlivé identity.

 

Otázka premenlivosti sa odráža aj v samotnom médiu, ktoré si autorka zvolila. Podobne ako hlina, ktorá sa postupne vrství a je krehká a odolná zároveň, aj rozprávanie o queerness môžeme čítať na viacerých úrovniach. Objavujúce sa odkazy na chiméry, surrealistické a hybridné, spochybňujú binárnosť normálneho a abnormálneho a otvárajú odvážny dialóg smerom k inakosti, vzdoru a seba definovaniu. Vázy vo svojej roztrieštenej, ale aj napriek tomu kompaktnej podobe, odrážajú to, akým spôsobom priorizujeme a oddeľujeme naše vlastné skúsenosti a reflektujú našu vlastnú jednotu aj rozdelenie zároveň.

 

Projekt I sharpen the blade in order to forgive nám rozpráva veľmi osobný príbeh, ktorý odráža cestu k odpusteniu a silu transformácie osobných aj kolektívnych rán. Oslavuje krásu nekonvenčného, nachádzanie príbuznosti a sily vo fragmentoch a okrajoch identít, ktoré odolávajú jednoduchej kategorizácii. Keramika sa tu stáva ostrím aj balzamom, nástrojom na prežitie, odpor a napokon samotné odpustenie.

 

LISA DEIKUN (BY) sa vo svojej umeleckej praxi zaoberá témami ako sú queerness, vzťah medzi človekom a objektom alebo reálneho a nereálneho. Ústredný motív celej tvorby tvorí práve vzťah človeka a objektu, ktorý vykresľuje prostredníctvom tkaného textilného média, reliéfnej tvorby a inštalácií. Práve tieto techniky umocňujú povahu zmienených spojení, stelesňujú ich emocionálnu krehkosť v materiálnej podobe.

 

 

Rezidenčný program z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond na podporu umenia je hlavným partnerom tohto projektu.
Rezidenčný pobyt Lisy Deikun je realizovaný vďaka spolupráci s Malým Berlínom a Pershykrok.by.


Tap to enter