Jana Zatvarnická – Datura Queen

FB Event
Artist Talk

Jana Zatvarnická


18.00 hod.

Pozývame Vás na Artist Talk s umelkyňou Janou Zatvarnickou, ktorý sa uskutoční v rámci prebiehajúcej výstavy Wild Garden Utopia – Chapter 7.

Predstavíme vám jej dlhodobý projekt Imagining a herbarium, ktorý sa zameriava na kritický výskum rastlín a sexuálnej ekológie. Skúma vplyv antropocénu na botaniku, antropológiu a somatickú medicínu prostredníctvom posthumánnych teórií. V jej umeleckých dielach vidíme symbiotické telá vytvorené z ľudských a neľudských foriem v dobe klimatických nočných môr, pričom symbolicky vykresľujú ženy ako rastliny, reagujúc na ekologické a rodové násilie.

Datura Queen je názov filmu, ktorý vznikol v spolupráci s trinidadským umelcom a filmárom Arnaldom Jamesom. Zameriava sa na znovupoznávanie rastliny Datura Stramonium ako symbolu spolužitia ľudských a neľudských tvorov, a jej príbeh odhaľuje komplexný vzťah medzi týmito entitami.

Jana Zatvarnická (1988, Michalovce) sa od roku 2015 zúčastňuje interdisciplinárnych projektov v spolupráci s výskumníkmi z oblasti archeológie, antropológie, speleológie, botaniky a environmentálnych štúdií na Slovensku, v Slovinsku, Guatemale či Mexiku.

Používaním referencií z dejín, mytológie, archívov, múzejných zbierok a literatúry science-ficton, reaguje na environmentálne, ekologické a sociopolitcké otázky.

Program galérie a realizáciu diela autorky z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Fond na podporu umenia je hlavným partnerom projektu.


Tap to enter